Audubon, Gould en Nozeman in Teylers Museum: Vogelpracht

Een dagje Haarlem: Vogelpracht in Teylers Museum

Geweldig dat de musea in Nederland weer geopend zijn. Ik hoop dat dit ook komende maanden zo zal zijn, want de expositie Vogelpracht in Teylers Museum in Haarlem loopt van 17 juli 2021 tot en met 9 januari 2022 en is de moeite waard. 

Binnenkort ga ik met mijn broer Michiel naar Teylers  om de originele historische illustraties  te bewonderen van Audubon, Gould en de Nederlander Nozeman. Het zijn vogelafbeeldingen uit de eigen collectie van Teylers. 

Expositie Vogelpracht Teylers Museum

Ruim tien jaar geleden kon mijn vader Gies Pluim in het Teylers Museum hoge kwaliteit scans maken van een groot aantal historische publicaties van onder andere Audubon, Gould en Nozeman. 

Als kunstliefhebber vond hij het belangrijk dat mensen thuis kunnen genieten van deze prachtige vogelafbeeldingen. Nu zijn de originele illustraties in het museum te zien. 

John James Audubon

Audubon Barn Swallow Vogelpracht Teylers Heritage Prints
Audubon, Birds of America. Barn Swallow

John James Audubon is in Amerika een belangrijke historische kunstenaar geweest door zijn boek ‘Birds of America’. Nog steeds zijn kunstliefhebbers onder de indruk van de manier waarop hij de vogels bijna levensecht en in de natuurlijke omgeving weergeeft. Vooral de grote platen op Double Elephant Folio formaat zijn prestigieus.

John Gould

Gould Birds of Great Britain Swallow Vogelpracht Teylers Heritage Prints
Gould, Birds of Great Britain. Swallow

John Gould heeft een heel ander techniek dan Audubon gebruikt bij het vervaardigen van zijn illustraties. In plaats van kopergravures of koperetsen, heeft hij lithografie toegepast, een veel snellere manier van werken. Tijdens zijn leven hebben John en zijn vrouw Elizabeth Gould zeker 3.000 illustraties geschilderd van vogels en in boekvorm uitgegeven.

Cornelius Nozeman

Nozeman, Nederlandsche Vogelen. Gierzwaluw

Ik ben natuurlijk ook benieuwd naar de werken van Cornelius Nozeman. Het is  bijzonder dat ook de Nederlanders kunnen bogen op een bekende historische vogelliefhebber, die van zijn hobby zijn werk heeft gemaakt. Destijds wilde hij alle ‘Nederlandsche Vogelen’ documenteren en dat is hem voor een groot deel gelukt. Ik vind de tekeningen van de eenvoudige vogels zoals de mus en het koolmeesje echt superschattig. Hoe zien de platen er in het museum in het echt uit?

Antiquariaat De Vries

Antiquariaat De Vries in Haarlem

Nadat we in het Teylers zijn geweest, willen we een vroegere collega van mijn vader bezoeken, waar ook wij een goed contact mee hebben. 

Het antiquariaat van Pieter de Vries ligt op korte loopafstand van het Teylers en hij heeft meerdere giclée’s van Audubon ingelijst. 

Michiel kent Pieter goed, maar ik ontmoet Pieter voor het eerst in zijn mooie winkel.

Lunch aan het Spaarne

Dage Haarlem Teylers Museum Antiquariaat De Vries TEDS all-day brunch Heritage Prints
Een lunch op het terras langs het Spaarne

Wij zijn daarna waarschijnlijk wel toe aan een lunch. Langs de rivier de Spaarne liggen aan het water een aantal terrasjes, waar je met mooi weer gezellig kan bijkletsen. 

TEDS  All Day Brunch (de naam zegt het al) serveert heerlijke sandwiches bij de thee of koffie. 

Maar je kan natuurlijk ook een bankje pakken en daar je broodje met koffie nuttigen. 

Frans Hals Museum

Het is een beetje afhankelijk van de tijd wat Michiel en ik daarna gaan doen. We kunnen kiezen tussen locatie Hof of locatie Hal, beide onderdeel van het Frans Hals Museum

Locatie Hof en alle Schuttersstukken

Frans Hals, Schutters van wijk XI onder leiding van kapitein Reynier Reael.
Op een kleine 10 minuten van het Teylers ligt locatie Hof van het Frans Hals Museum. Hier zijn tot en met volgend jaar álle Schuttersstukken van Frans Hals te zien. Dus ook het doek ‘Schutters van wijk XI’, dat het museum in bruikleen heeft uit het Rijksmuseum. In totaal gaat het om zes groepsportretten van een gezelschap gewapende burgers die in de 17e eeuw als buurtwacht de orde handhaafden. De Nachtwacht van Rembrandt is indrukwekkend, maar Frans Hals kon er met zijn snelle kwaststreken ook wat van. Het Frans Hals Museum is groot en heeft nog veel meer interessante exposities.

Locatie Hal met de Architectonische Hutspot

Frans Hals Museum op de Grote Markt

Van Locatie Hof naar Locatie Hal op de Grote Markt is het een kleine 10 minuutjes lopen. 

Ik lees op de website van het Frans Hals Museum dat locatie Hal interessant is, mede dankzij de ‘architectonische hutspot’, zoals ze dat zelf omschrijven. Het is een mengeling van drie verschillende gebouwen, elk uit een andere eeuw: de vleeshal, het vishuisje en de Verweyhal. Ik ben benieuwd. Een hedendaagse expositie in de vorm van een installatie is van Patricia Kaersenhout: ‘Guess who is coming to dinner today’.

Een hapje eten op de Grote Markt

Het schijnt goed toeven te zijn aan de Grote Markt in Haarlem, want ze hebben veel zonnige terrassen. Ik denk dat het niet nodig is om vooraf te onderzoeken waar we een hapje gaan eten. Dat zien we wel als we zijn aangekomen. Er is genoeg keuze.

Parkeergarage De Appelaar

Daarna wandelen Michiel en ik rustig terug naar de parkeergarage en kletsen we in de auto na over onze dag. 

Ben je nog niet overtuigd? Lees dan het artikel in de Volkskrant over deze expositie. Journalist Jean-Pierre Geelen geeft zijn ongezouten mening. En in het artikel in de NRC schrijft Rein Jan Mulder over de performer en totaal-kunstenaar Audubon. 

Laat een bericht achter op onze Facebook pagina. Ik ben benieuwd naar je museumervaring. 

Plattegrond en routebeschrijving

Hieronder vindt u informatie en links naar verschillende websites.

Dagje Haarlem Wandelroute Teylers Antiquariaat De Vries Frans Hals

Heeft u een vraag? U kunt altijd contact met ons opnemen.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest