Bezoek de Expositie Vogelpracht in Teylers Museum

Een dagje Haarlem: Vogelpracht in Teylers Museum

De expositie Vogelpracht in het Teylers Museum in Haarlem is absoluut de moeite waard. Niet alleen voor volwassenen, maar zeker ook voor kinderen. de expositie is verlengd tot en met 29 mei. Het museum is open op dinsdag tot en met zondag van 10.00-17.00 uur. 

De enorme boeken van Audubon

Mijn zus en ik keken onze ogen uit. De grote en kleurrijke vogelplaten van John James Audubon zijn gigantisch. Maar ook andere kunstenaars zoals John Gould en de Nederlander Cornelius Nozeman hebben vogels geschilderd en in boekvorm uitgebracht. 

Verder zagen we vrolijke vogels hangen die tijdens de workshop voor kinderen waren gemaakt. 

Workshop Kunst en Vliegwerk

Teylers Museum Kunst en Vliegwerk Workshop
Inloopworkshop voor de hele familie

In de vakantie en in het weekend is er een gratis workshop voor de hele familie. Het is een inloopworkshop, dus je kan niet vooraf reserveren. 

Er zijn workshops op: zondag 24 april, tijdens de meivakantie op zaterdag 30 april en verder op 1, 4, 7 en 8 mei. En ten slotte op zondag 15 en 22 mei. De inloopworkshop is van 13.00-15.30 uur. 

John James Audubon

Audubon Barn Swallow Vogelpracht Teylers Heritage Prints
Audubon, Birds of America. Barn Swallow

John James Audubon is in Amerika een belangrijke historische kunstenaar geweest door zijn boek ‘Birds of America’. Nog steeds zijn kunstliefhebbers onder de indruk van de manier waarop hij de vogels bijna levensecht en in de natuurlijke omgeving weergeeft. Vooral de grote platen op Double Elephant Folio formaat zijn prestigieus.

John Gould

Gould Birds of Great Britain Swallow Vogelpracht Teylers Heritage Prints
Gould, Birds of Great Britain. Swallow

John Gould heeft een heel ander techniek dan Audubon gebruikt bij het vervaardigen van zijn illustraties. In plaats van kopergravures of koperetsen, heeft hij lithografie toegepast, een veel snellere manier van werken. Tijdens zijn leven hebben John en zijn vrouw Elizabeth Gould zeker 3.000 illustraties geschilderd van vogels en in boekvorm uitgegeven.

Cornelius Nozeman

Gierzwaluw Cornelius Nozeman
Nozeman, Nederlandsche Vogelen. Gierzwaluw

Wij zijn natuurlijk ook benieuwd naar de werken van Cornelius Nozeman. Het is  bijzonder dat ook de Nederlanders kunnen bogen op een bekende historische vogelliefhebber, die van zijn hobby zijn werk heeft gemaakt. Destijds wilde hij alle ‘Nederlandsche Vogelen’ documenteren en dat is hem voor een groot deel gelukt. Ik vind de tekeningen van de eenvoudige vogels zoals de mus en het koolmeesje echt superschattig. 

Antiquariaat De Vries

Antiquariaat De Vries in Haarlem

Nadat we in het Teylers zijn geweest, willen we een vroegere collega van mijn vader bezoeken, waar ook wij een goed contact mee hebben. Naast zijn eigen unieke verzameling verkoopt hij ook onze giclée’s en hij lijst ze ook op een zeer professionele wijze in. 

Het antiquariaat van Pieter de Vries ligt op korte loopafstand van het Teylers. Ik ontmoet Pieter voor het eerst in zijn mooie winkel. Wat een aardige man is dit toch en zo enthousiast over zijn antiquariaat. 

Lunch aan het Spaarne

Dage Haarlem Teylers Museum Antiquariaat De Vries TEDS all-day brunch Heritage Prints
Een lunch op het terras langs het Spaarne

Langs de rivier de Spaarne liggen aan het water een aantal terrasjes, waar je met mooi weer gezellig kan bijkletsen. 

TEDS  All Day Brunch (de naam zegt het al) serveert heerlijke sandwiches bij de thee of koffie. 

Maar je kan natuurlijk ook een bankje pakken en daar je broodje met koffie nuttigen. 

Een hapje eten op de Grote Markt

Wil je er echt een dagje uit van maken, dan zijn er meer musea in Haarlem waar je naar toe kan gaan. Het Frans Hals Museum is zeker de moeite waard om te bezoeken. Maar je kan de dag ook afsluiten met een hapje op de Grote Markt. Er zijn zonnige terrassen en als het wat kouder is, kan je binnen zitten. Keuze genoeg.

Veel plezier. 

Plattegrond en routebeschrijving

Ten slotte staan hieronder de links naar verschillende websites voor praktische informatie. En dan wens ik de hele familie een gezellige en boeiende dag toe in Haarlem. 

Reserveer alvast een kaartje bij Teylers Museum

 

Dagje Haarlem Wandelroute Teylers Antiquariaat De Vries Frans Hals

Heeft u een vraag? U kunt altijd contact met ons opnemen.